Domates Yetiştirmek İçin 8 İpucu

1- Temiz Bir Başlangıç ​​Yapın

Plastik hücre paketlerini yeniden kullanıyorsanız, eski kirleri ve birikmiş tuzları gidermek için ılık sabunlu suyla iyice yıkayın. En sevdiğimiz kaplar, altlarında birkaç delik bulunan küçük kağıt bardaklardır, çünkü bardaklara çeşitli isimleri yazabilirim. Fideler daha büyük kaplara taşınmaya hazır olduğunda, yumuşatılmış kapları soymak daha kolaydır. Ayrıca yeni bir yüksek kaliteli tohum başlangıç ​​karışımı paketi kullanın. Genellikle fide başarısızlığının nedeni olan ucuz taklitlerden kaçının. Önerimiz özenle yetiştirilen belli boya gelen fidelerimize sahip olmanız.

2- Kaplarınızı Etiketleyin

Üzerlerine su geçirmez keçeli kalemlerle çeşitli isimler yazın veya banttan etiketler yapabilirsiniz. Etiketler, domates kökleri arasında kıpırdayan ve yanlışlıkla kaybolabilen küçük kazıklardan daha iyi çalışır. Bunu bir yıl, şiddetli rüzgârın düzinelerce fidanın bulunduğu masayı devirdiğini öğrendim. Çoğu hızlı saksı değişimi ile hayatta kaldı, ancak hangi markörlerin hangi domatesle gittiğini tahmin etmem gerekiyordu. Etiketler daha iyi çalışır.

3- Domates Tohumlarını Kurutun

Domates tohumlarının üzerindeki tüylü kaplama, su eklendiğinde yumuşar ve yapışkanlaşır, bu da tohumların toprak parçacıkları arasında yerine yapışmasına yardımcı olur. Tohum katları ayrıca, yakında gelecek kökler için büyüme koşullarını iyileştiren kimyasalları toprağa salar.

4- Can Suyu

Yeni kök oluşumunu ve kök gelişimini hızlandırır. … Can suyu verilmesi de kaybedilen suyun derhal kazandırılmasını ve köklerin toprakla temasını sağlayıp hava alma şansını ortadan kaldırır. Dikkat edilmesi gereken nokta can suyunun dikimden hemen sonra verilmesidir.

5- Sıcaklık ve Isı

Ilık oda sıcaklığında tutulan ve günde iki kez su püskürtülen domates tohumları bir hafta içinde filizlenmelidir. Fideler yüzeyi kırar kırmaz onları parlak ışığa getirin. Tam spektrumlu bir büyüme ışığı idealdir, ancak kurumadıklarından emin olmak için fidelerin yakından izlenmesi koşuluyla güneşli bir pencere yeterli olacaktır.

6- Fideyi Daha Büyük Kaba Alın

lk gerçek yaprak göründükten hemen sonra, fideleri daha büyük kağıt bardaklara veya küçük plastik kaplara götürün. Çoğunun üç hafta sonra tekrar takılması gerekir.

7- Domates Fidelerini Dikkatli Tutun

Domates fidelerinin ana gövdesine asla dokunmayın, çünkü sulu dokular kolayca zedelenir ve çürükler, fidelerin çürümesine neden olan mantarlar için giriş noktaları görevi görür. Bir fide düşerse ana gövde de zarar görebilir, bu bazen zayıf saplı bir domates fidesinin yeni yapraklarla çok ağır hale gelmesi durumunda olur. Uzun bacaklı fidelerin tabanı etrafına ek tohum başlangıç ​​karışımı serperek düşmeleri önleyin ve içine bastırın. Fideleri yeniden yerleştirene kadar daha fazla desteklemek için, sapları kürdan veya tahta ile destekleyin. Küçük domates fidelerini büyük kaplara dikmenin cazibesinden kaçının, bu da eksik köklerin toprak mikroorganizmaları tarafından boğulmasına neden olabilir. Kapların diplerinden köklerin büyüdüğünü görür görmez, fidelerin üzerine biraz daha büyük bir kapta saksı koymak daha iyidir.

8- Acele Etmeyin

İç mekanda yetiştirdiğiniz domates fidelerinizi yavaş yavaş artan güneş ve rüzgara maruz bırakın. Kapağı çıkarılmış saydam bir saklama kutusu, iyi bir sertleştirme alanı oluşturur veya soğuk bir çerçeve veya korumalı bitki rafı kullanabilirsiniz. Bitkilerinizin kendilerini açık hava yaşamına hazırlamaları için en az bir hafta bekleyin. Biraz pratik yaparak, tohumdan domates yetiştirerek harika sonuçlar bekleyebilirsiniz. Ciddi bir aksaklık olmaksızın stressiz bir hayatın tadını çıkaran domates fideleri, bahçe yaşamına hızlı bir şekilde adapte olur ve küçük tohumlar olarak başladığınız bitkilerden güneşte olgunlaşmış domatesleri hasat etmekten daha ödüllendirici olan çok az şey vardır.