Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde kolay ve zahmetli bir şekilde bitki yetiştirmeyi sevenlerin sıklıkla tercih ettikleri seçenekler arasında yer alan sukulentler, oldukça çeşitlidir. Kaktüs ailesine dahil olan sukulentleri evde, iş yerinde ya da bahçede yetiştirebilirsiniz. Sukulentler, yüksek su tutuşları ile ön plana çıkan bitkilerdir. Bu sayede hemen her ortama uyum sağlayabilirler. Sukulent nasıl yetiştirilir öğrenir ve bazı püf noktalara dikkat ederseniz minimalist duruşlarıyla ortama renk katan sukulent çeşitlerine sahip olabilirsiniz.

Ortam şartlarına kolay adapte olmalarıyla bilinen succulent bitkilerinin yetiştirilmesinde sukulent çeşitleri ve bakımı ile ilgili bazı püf noktaları göz önünde bulundurarak istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz.

  • Sukulentlere mümkün oldukça güneşli ortamlar sunmaya özen gösterebilirsiniz. Karanlık ya da doğal güneş ışığı almayan bir mekânda yetiştirilen sukulentler zaman içerisinde zayıflayabilir. Ancak sıcaklığın yüksek olduğu mevsimlerde öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığı almamalarına gözen gösterebilirsiniz.
  • İklim şartlarına kolayca uyum sağlayabilen sukulentleri -15 ila 50 derece aralığında herhangi bir ortama koyabilirsiniz. Ancak yüksek sıcaklıklarda büyümenin yavaşlayabileceğini bilmenizde fayda vardır.
  • Sukulent kaktüs bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi toprak seçimidir. Fazla nemli topraklar, sukulentlerin çürümesine yol açabileceğinden yalnızca torf gibi nem tutuculuğu yüksek topraklara ekmemeye özen gösterebilirsiniz.
  • Oldukça yavaş büyüyen sukulentlere belirli aralıklarla gübre verebilirsiniz. Sukulent çiçeği bakımı için tercih edeceğiniz gübrelerin sukulentler için özel olarak üretilmiş olmasına dikkat etmenizde fayda vardır.

 

Sukulentlerin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalı?

Sukulentler çiçekli bitkiler olsa da doğal ortamlarında olmadıkların dolayı her zaman çiçek açmayabilir. Sukulentlerinizin farklı ve hoş görünüşleriyle dikkat çeken çiçeklerini sergilemeleri için bazı püf noktalara dikkat edebilirsiniz.

Sukulentler sonbahar ve kış aylarında çiçek açarlar. Ancak bu mevsimde çok sıcak ortamda olmaları çiçek açmalarını önleyebilir. Çiçeğin bulunduğu ortam 15 ila 20 derecenin üzerindeyse balkona ya da daha soğuk bir ortama taşımayı düşünebilirsiniz. Ayrıca çiçek açma döneminde mümkün oldukça sulama aralıklarını uzatmayı deneyebilirsiniz.

Sukulent Nasıl Dikilir?

Sukulent çeşitleri aranjmanları en sık tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Tek başına farklı saksılara dikebileceğiniz farklı sukulentleri tek bir saksıda bir araya getirerek son derece şık bir görüntü elde edebilirsiniz.

Sukulent dikerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu saksı seçimidir. Tercih edeceğiniz saksı ne çok alçak ne de çok derin olmalıdır. Bitkinizin boyundan 5-6 cm derin bir saksı seçmeniz idealdir. Dikim işlemi için özel sukulent toprağı alabilirsiniz. Farklı özellikteki torf ile toprakların birleşiminden oluşan sukulent toprakları yüksek drenaj sunarak fazla suyun bitkilerinizi çürütmesinin önüne geçebilir.

Saksıya 1 parmak kalınlığında toprak doldurduktan sonra sukulentleri yerleştirebilir ve gövdenin başlangıç noktasına kadar toprak ilave edebilirsiniz. Toprağı bastırarak hava almadığından emin olmanız bitkinizin gelişimini hızlandırabilir. Farklı saksıya kısa süre içerisinde uyum sağlayan sukulentlerin 2 hafta ila 1 ay arasında kök salması beklenir.

Sukulent Çoğaltma

Sukulent bakımı ve çoğaltılması en kolay bitkiler arasında yer alır. Genellikle yapraktan çoğaltma yöntemi tercih edilip evde kolaylıkla uygulanabilir.

Bitkiyi çoğaltmak için öncelikle bir yaprağı gövdeden ayırmak gerekir. Bu aşamada son derece dikkatli olmak gerekir. Yapılacak bir hata, bitkinin çoğalmasını engelleyebileceği gibi ana bitkiye de zarar verebilir. Dikkatli bir şekilde steril bir makas ya da bıçak kullanarak sukulent yapraklarını gövdeden ayırabilirsiniz. Elde ettiğiniz yaprakları nemlendirilmiş bir toprağın üzerine bırakarak 2-3 hafta kadar köklenmeleri beklemeniz gerekir. Köklenme başladığı zaman bitkileri nemli bir saksıya alarak büyümelerini bekleyebilirsiniz.